Airgun Hunting Center Cyprus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ευθυβολία και ακρίβεια στο Αεροβόλο.

Πώς γίνεται να έχει χάσει την καλή του ακρίβεια ένα ισχυρό αεροβόλο τουφέκι που παλιότερα ήταν πιο ευθύβολο;
Δύο είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες πτώσης της ακρίβειας ενός ισχυρού αεροβόλου: η ακάθαρτη κάννη που έχει μαζέψει επικαθήσεις από μολύβι και δεν λειτουργεί πλέον σωστά (το τακτικό καθάρισμα είναι απαραίτητο, με πολλή προσοχή όμως ώστε να μην τραυματίζεται η «κορώνα», το εμπρός μέρος της κάννης, από το σκληρό στέλεχος της βούρτσας-προτιμάμε πάντα καθαριστικές βούρτσες με επένδυση στο στέλεχος), και οι χαλαρές βίδες στο κοντάκι. Σε ένα ισχυρό αεροβόλο ελατηρίου (γιατί στα αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα) ο κραδασμός μπορεί σιγά σιγά να κάνει τις βίδες που συγκρατούν το κοντάκι στα μεταλλικά μέρη να χαλαρώσουν, και αυτό έχει άμεση επίδραση στην ακρίβεια και την ευθυβολία της βολής.

Βελτιώνεται η ακρίβεια ενός αεροβόλου όπλου με την προσθήκη τηλεσκοπικής διόπτρας;
Μιλώντας αυστηρά σε τεχνικό επίπεδο, η ακρίβεια ενός όπλου έχει σχέση με τα μηχανικά του χαρακτηριστικά, και άρα σαφώς δεν βελτιώνεται με την προσθήκη οποιουδήποτε συστήματος σκόπευσης. Το όπλο παραμένει εξίσου ευθύβολο, όμως ο σκοπευτής μπορεί να πετυχαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πράξη αφού έχει ένα επιπλέον βοήθημα στην αναγνώριση του στόχου και στη διαδικασία της σκόπευσης. Αυτό μας δείχνει και τη διαφορά ανάμεσα σε θεωρητική και πρακτική ακρίβεια ενός όπλου: η θεωρητική ακρίβεια είναι η μέγιστη δυνατή ακρίβεια που μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο όπλο, αφαιρώντας όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την επίδοση του σκοπευτή, η πρακτική ακρίβεια όμως είναι αυτή που προκύπτει στην πράξη από τη χρήση του όπλου στα χέρια του συγκεκριμένου σκοπευτή. Ενώ, λοιπόν, η θεωρητική ακρίβεια εξαρτάται μόνο από την κάννη και το σύστημα προώθησης του βλήματος, στην πρακτική ακρίβεια μπαίνουν και οι παράγοντες της εργονομίας, όπως ο σχεδιασμός του κοντακιού ή της λαβής, η αίσθηση της σκανδάλης και η ποιότητα των σκοπευτικών οργάνων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αεροβόλο όπλο για προπόνηση στη βολή με πυροβόλο όπλο;
Σαφέστατα και μπορεί, και είναι πάρα πολλοί οι σκοπευτές που αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της προπόνησής τους για το πυροβόλο όπλο, σε βολές εξάσκησης με ένα αεροβόλο αντίστοιχων διαστάσεων, βάρους και λειτουργίας. Με πολύ χαμηλότερο κόστος ανά βολή, αλλά και δυνατότητα προπόνησης σχεδόν οπουδήποτε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον αρχάριο να μάθει σωστά την βάση της τεχνικής (που είναι κοινή για όλα τα είδη σκοποβολής), αλλά ακόμα και για τον έμπειρο που θέλει να εντατικοποιήσει τις προπονήσεις του σε όλα τα επίπεδα για να βελτιώσει την επίδοσή του. Αυτό που σίγουρα λείπει, είναι η αίσθηση της ανάκρουσης του πυροβόλου όπλου, όμως όλα τα υπόλοιπα (το τράβηγμα του όπλου, η γρήγορη ευθυγράμμιση των σκοπευτικών οργάνων, ο σωστός έλεγχος της σκανδάλης κλπ) είναι ακριβώς ίδια και μπορούν να προσομοιωθούν με μεγάλη ακρίβεια.


Για να προπονηθεί κανείς στην Ολυμπιακή Σκοποβολή, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει σκοπευτήριο με δυνατότητα βολής στα 10 μέτρα;
Στην αγωνιστική σκοποβολή με αεροβόλο, όλοι οι αγώνες διεξάγονται στην απόσταση των 10 μέτρων, και αυτή είναι η απόσταση βολής σε όλα τα προπονητήρια και τα σκοπευτήρια για αγωνιστική σκοποβολή. Όμως, σαφώς και δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει κανείς 10 μέτρα απόσταση για να προπονείται στο σπίτι του. Η καθημερινή και πολύωρη προπόνηση που απαιτείται (εάν έχει αποφασίσει να πάρει κανείς το άθλημα της σκοποβολής στα σοβαρά) δυσκολεύει τις μετακινήσεις και αναγκάζει τον σκοπευτή να προπονείται όποτε και όπου μπορεί, και βέβαια η προπόνηση μπορεί να γίνεται και σε μικρότερες αποστάσεις από τα 10 μέτρα. Το κύριο ζητούμενο στην προπόνηση της τεχνικής είναι ο σωστός έλεγχος της στάσης, της αναπνοής και της σκανδάλης, και αυτό γίνεται εύκολα ακόμα και με έναν στόχο στα 4-5 μέτρα (χαρακτηριστική η δήλωση της Άγης Κασούμη σε παλιότερη συνέντευξη «έβαζα μια σανίδα δίπλα στην τηλεόραση και έκανα προπόνηση με τις ώρες»).


Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς να ασχολείται με την προπόνηση στη σκοποβολή;
Εάν κάποιος έχει σαν στόχο του την καλή επίδοση στους αγώνες, όπως και σε κάθε άλλο άθλημα, έτσι και στη σκοποβολή, θα πρέπει να ξεκινήσει από όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Πραγματικό όριο ηλικίας δεν υπάρχει, το όριο αυτό αφορά μόνο τους γονείς που θα πρέπει σε αρχικό στάδιο να συμμετέχουν ενεργά στην προπόνηση του μικρού σκοπευτή, εξασφαλίζοντας την απόλυτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τις σωστές βάσεις στην σκοπευτική παιδεία του νέου αθλητή. Για τις μικρότερες ηλικίες, θα ήταν χρήσιμη μια αρχική εξοικείωση με τα όπλα και τους κανόνες ασφαλείας χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο όπλο ή ένα όπλο χαμηλής κινητικής ενέργειας με πλαστικά σφαιρίδια, ενώ η συμβουλή και η καθοδήγηση ενός έμπειρου προπονητή της σκοποβολής είναι απαραίτητη για τη συνέχεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά Αεροβόλου!

Περσότερα για τις διόπτρες...

Ταχύτητα - Ενέργεια - Δύναμη βολής.

 

www.airgunhunting.com